Skal du vælge en gulvafslibning eller en -afhøvling?

23 august 2021 Camilla Skøtt

Trænger dit trægulv til en kærlig hånd, men er du usikker på, om det skal have en gulvafslibning eller en gulvafhøvling? Vi kigger lidt nærmere på de to teknikker, og forhåbentlig er det nok til, at du kan vælge.

Når gulvet skal renoveres, skal der som regel håndværkere på. Vi anbefaler i hvert fald ikke, at du kaster dig over en gulvafhøvling eller -afslibning på egen hånd. Men med håndværkere følger også udgifter, og det er meget rart at vide, hvad man skal spørge efter, når man indhenter tilbud – så man ikke ender med at få en pris på en service, man ikke har brug for.

Afhøvling eller afslibning

Når du skal vurdere, om det er afhøvling af gulv eller blot en afslibning, du har brug for, skal du tage et godt kig på dit gulv. Hvor slidt er det i virkeligheden? Er der primært tale om, at du er træt af udseendet på grund af overfladebehandlingen, eller har det taget massiv skade gennem årene, så der i dag er både hakker, dybe pletter og ujævnheder i brædderne?

Som du måske kan regne ud, er det den milde gulvafslibning, der er nødvendig i det første tilfælde, mens det er en afhøvling, du har brug for i det slemme tilfælde – altså sidstnævnte.

Andre gange, hvor en afhøvling også er nødvendig, er, når der er gamle malingpletter, limrester fra gulvtæpper eller gammel fernis på brædderne. Det kan en slibemaskine ikke komme til livs, og derfor er det nødvendigt med en høvl. Kort og godt; jo mere slidt trægulvet er, jo større sandsynlighed er der for, at du har brug for en afhøvling.

Er du i tvivl, så kontakt endelige dit lokale gulvfirma. Langt de fleste tilbyder et gratis og uforpligtende tilbud, og så er du også sikker på, at du får den rette hjælp.

Flere Nyheder